Kort om Chardonnay och Pinot Noir!

Chardonnay:

Är en vit druva som kan odlas i kalla Chablis i Frankrike till varma Californien. Den fruktiga smaken avgörs var den odlas.
I kalla regioner så som Chablis kan druvan ge smaker så som gröna frukter (äpple, päron) med citrus och ibland vegetala toner (gurka). I varma regioner får smaken mer av ekotiska frukter, persika, banan, ananas och även mango och fikon. Många av dom här smakerna förknippas med Chardonnay druvan men kommer inte från själva druvan utan från vinmaknings teknologi och när man får smaker som smörigt, krämigt, karamell så är det malolaktiskjäsning som oftas används för att får syran ibalans och bli mjukare. Smaker som vanilj, rostat kommer från ek-faten.
 
Pinot Noir:

Är en blå druva som är lite svår att ha och göra med när det gäller att hitta rätt klimat men väldigt lätt att dricka ;).
Har lite till meduim tanniner. Är det för varmt blir vinerna syltiga och förlorar  sin delikata smak. Blir det för kallt kan inte druvorna mogna och vinet får en vegetal smak. I några få regioner har man hittat rätt balans och man får då viner med smak av röda frukter ( jordgubb, körsbär och en hint av vegetala toner och animaliska. De klassiska regionerna för Pinot Noir är i Bourgogne i Frankrike. Dom har till och med fått sig en egen appellation Borgogne AC och det är ett vin som ska vara medel fylligt och en balans med röda frukter, lite tanniner, medel till hög syra. Viner från inviduella vingårdar så som Pommard, Beaune och Gevrey-Chambertin ger ofta mer intensitet, komplexitet och längd speciellt dom från Premier Cru vingårdar i byarna. Grand Cru röd Burgundies så som Le Chambertin som är det kraftfullaste, lång livade och komplexaste Pinot Noir vin i hela världen och har ett högt pris pga kvaliten och ovanligheten.

Nya Zeland visar sig vara rivaler till Borgogne och deras Pinot Noir. Nya Zelands Pinot Noir är fylligare och har lägre syra och mer intensiv frukt. Kryddighet balanserar den röda frukten så som jordgubb och körsbär. Marlborough och Centrala Otago gör dom mognaste och intensivaste Pinot Noir i Nya Zeland.


Ja det var lite om dom två druvsorterna imorgon tror jag att det blir 2-3 till fårse vad jag hinner, har suttit 1 timme med detta, nu ska jag glo på TV. Sen ska jag jobba hela helgen ända fram tills på tisdag för då är det skola :).

Godnatt

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0