Cabernet Sauvignon och Merlot

Cabernet Sauvignon och Merlot:

Dessa två blåa druvsorter odlar man oftast tillsammans och blandar med varandra. Merlot är oftast tillsatt i Cabernet Sauvignon för att det ska bli lättare att drika, Merlot  ger en mjukare och fylligare smak. Cabernet Sauvignon är oftast tillsatt i Merlot för att ge mera tanniner, syra och aromatisk frukt. Den klassiska regionen för en sådan blandning är Bordeaux. förekommer även i Nya Världen men står inte på  ettiketten.

Cabernet Sauvignon: Ger viner med mycket syra, tanniner och mycket aromatiska toner. Smak av frukter så som svartavinbär, svarta körsbär och vegetala toner så som mint, ceder, peppar. Man använder oftast ek för att lagra ett premium vin för att få mjuka tanniner och även ge den smak av rökighet, vanilj, kaffe. 
Druvan kan inte mogna i ett kallt klimat. Cabernet Sauvignong är ett vin som är bra att lagra pga av den höga syran och mycket tanniner.

Merlot: Ger viner som inte är lika aromatiska, mindre intensitet i smaken och mindre tanniner och syra än Cabernet Sauvigning men oftas fylligare och mer alkohol. Man delar in smakerna i två gruppen beroende på hur mogna druvorna är. Varma klimat ger oftast smak av svarta bär, svarta plommon, svarta körsbär, fylligt med medium till låg syra, hög alkohol och medium tanniner som är rätt snälla. I kallare klimat får man smaken av röda frukter så som jordgubb, plommon och några vegetala toner (ceder) och lite mera tanniner och syra. Dom bästa Merlot vinerna lagras på ek och får då en kryddigsmak av vanilj, kaffe.

Bordeaux är det klassiska stället för dessa druvor. och regionerna där floderna Garonne och Dordogne möts i Frankrike.
Delar av Kalifornien, Napa Valley och Sonoma har bra förhålladen för dessa druvor.

Lite kort om dessa druvor :)

Källförteckning:
Wineas and Spirits-looking behind the label, gäller för dom öviga texterna här nedan oxå.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0