Lite kort om vinodling och framställning...

Vinodling:

Vingårdarna ligger mellan 30 och 50 bredgraden från ekvatorn. För vingården är läget viktigt man kan få helt olika viner pågrund av ljusexponeringen och om det är en sluttning eller ej, hur nära vattnet den ligger och hur klimatet är, vad det är för jordmån m.m.

Olika klimat:
Kontinentalt klimat: långa, kalla vintrar och mycket varma sommrar.
Medelhavsklimat: långa och varma sommrar, hastiga väder omslag, mild vinter och vår.
Kustklimat: milda vintrar, tidig vår ( risk för frost), mild till varm sommar, lång och ofta varm höst.

Hur blir vinerna beroende på klimatet:

Svalt klimat:
Lägre alkoholhalt, mindre fyllighet, torrare vin, friskare syra, mindre fyllighet men mer intensiv och aromatisk frukt något stramare tanniner.

Varmt klimat:
Fylligare, högre alkoholhalt, fruktigare och något sötare vin, mjukare syra, mer mogen frukt och mjuka till måttliga tanniner.


Vinframställning:

Metoderna skiljer sig åt beroende på vilket vin som ska göras.

Viitvin:

Sortering av druvor

Pressning
- idag är man mer skonsam när man pressar med pressar och får då en renare och elegantare must.

Kallurlakning
- ner kylning för att undvika oxídation.

Sedimentering av must
- man klara vitvinsmusten från fasta partiklar.

Jäst
- antingen naturlig jäst eller odlad jäst.

Val av jäsningskärl
- ståltankar, cementtankar eller ekfat/ektankar.

Alkoholjäsning

Malolaktisk jäsning
- ger en smörig och lite kolalik karaktär åt vinet.

Lagring
För att ge vinet en mogen karaktär och låta tanninerna rundas av. Lagringstid 6-18 månader.

Batonnage
- Man rör upp vinets jästfällning i faten under lagring. Vanilgt för Chardonnay. Berikar vinets doft, smak och struktur.


Jag hoppas att ni förstår något av det jag skrivit ihop här men det är inte det bästa men bara för min egen skull. Sägs att man lär sig mer av att skriva ner saker en att läsa men det är nog bara från person till person :). Kommer nog slänga upp ett till vininlägg imorgon, nu ska jag slappa framför Tvn

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0